Geschiedenis

Een historisch pand,
een stad vol verhalen,
een regio van legendes …

De legende van Sint Hubertus

In deze buurt kreeg Sint Hubertus, voordien een flierefluiter, een hert te zien dat zijn leven veranderde. Op die plaats was het moerasgebied. Daarom zochten ze een steviger ondergrond en werd hier een abdij gebouwd, met een apart hospitaal voor pelgrims en zieken. Daar zijn voor het eerst schriftelijke sporen van terug te vinden tijdens het bewind van Thierry de Leernes (1055-1085).
Het gebouw brandde in de loop der tijden verschillende keren af, en in 1607 werd het huidige gebouw opgetrokken.

Het oude ziekenhuis

Het vroegere ziekenhuis staat los van de rest van de abdij – dat hadden ze vroeger zo bedacht om mogelijke besmetting te vermijden. Er was wel een ondergrondse tunnel naar de abdij en de basiliek. Zieken kwamen vooral deze kant uit om te genezen van hondsdolheid. Hun oude wonde werd dan opengemaakt, er werd een draadje van het gewaad van St.Hubertus in verwerkt, en de wonde werd weer dicht gemaakt. Daarna dienden ze nog negen dagen in ‘quarantaine’ te blijven…
Vroeger was er een kleine deur – die is nu dichtgemetseld – waarlangs de overledenen naar buiten werden gedragen.

In het hospitaal was een kapel, opgedragen aan Sint-Elooi, en er was ook een begraafplaats. In de vroegere kapel is nu een keuken op het gelijkvloers – en een romantische kapelkamer op de eerste verdieping.

Jachtoptrekje

Rond 1843 maakte Koning Leopold I zijn jachtoptrekje van dit pand. Volgens welingelichte bronnen zou de Koning hier ook de laatste twee officiële wolven neergeschoten hebben. En de lokale bevolking – die noemde het gebouw ook wel eens La Maison du Roi.

Vanaf 2003 …

De familie Swaan-Van Tilborg kocht het gebouw in 2003 van mevrouw Contor. Na een volledige renovatie van twee jaar werd het hotel heropend in mei 2005. L’Ancien Hopital blijft voortdurend evolueren en innoveren.

Al die inspanningen werden beloond met een BIB gourmand in de Michelin gids.