Cultuur

Je moet weten wat er ooit gebeurd is
om te weten wat er vandaag te beleven valt…

Basiliek van Saint-Hubert

Op een paar minuten van L’Ancien Hopital sta je oog in oog met de eerbiedwaardige basiliek van Sint Hubert.
Voordien hebben er al heel wat andere abdijkerken gestaan. Ze dienden als plaats voor de erediensten van de monniken en als bedevaartsoord voor pelgrims. De huidige basiliek is een prachtig ratjetoe van verschillende architecturale elementen. Er zijn gotische invloeden, maar er zijn ook aspecten uit renaissance en barok.
Deze belangrijke bedevaartsplaats ter ere van Sint Hubert is erkend als belangrijk historisch erfgoed van Wallonië en bekoort in al haar elegantie en grootsheid.
1, Place de l’Abbaye, 6870 Saint Hubert

Historisch weekend van Saint-Hubert

Het eerste weekend van de maand september is een dag om te noteren. Het jachtseizoen is in aantocht en dat willen we vieren. Met een keuring van Sint-Hubertus-honden en met het Belgisch Kampioenschap Imitatie-Burlen bijvoorbeeld. Op verschillende locaties worden ook historische scènes uitgebeeld. Verder is er een concert met jachthoornblazers (zakdoekmoment!) en er is een markt waar souvenirs en brocante in verband met jacht en natuur aangeboden worden.

3 november is heilig

Op 3 november wordt de naamdag van Hubert gevierd. Een viering in de basiliek met jachthoornblazers, een wijding van honden. Voor de Borquins, zoals de inwoners van Saint Hubert zich graag laten noemen, is deze dag heilig. De ideale dag om je onder te dompelen in couleur locale, de stad is dan te klein.

De rozen van Redouté

U kent ze wel, de postzegels met rozen en bloemen. Wat u misschien niet wist, is dat ze wellicht geschilderd zijn door Pierre-Joseph Redouté, geboren in Saint-Hubert. Een leerlinge van hem was Marie-Antoinette, later echtgenote van Leopold I, en volgens plaatselijke verhalen…
Pal naast het Ancien Hopital is een rozentuin aan hem gewijd. In Saint-Hubert kunt u ook een klein museum bezoeken. En als ik u vertel dat Leopold I L’ Ancien Hopital ooit gebruikte als jachtoptrekje, dan is de cirkel mooi rond, toch?

Boekendorp Redu

Boekenwurm in hart en nieren? Dan maakt u vanuit St.Hubert vlot een ommetje langs Redu, internationaal bekend als Boekendorp. Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw wordt u hier overstelpt door boekenwinkel, antiquariaten, tweedehands boekenboeren, boekbinders en kalligrafen.
Het dorp krijgt elk jaar zo’n 300 000 bezoekers over de vloer. Tijdens het paasweekend heb je er het Feest van het Boek, en tijdens het eerste weekend van augustus kun je er de Nacht van het Boek meemaken.

Keltisch Museum Libramont

Het precieze moment waarop ze geschiedenis maakten leidt nog altijd tot controversen tussen specialisten. Sommige historici en archeologen situeren de Kelten al in het derde millennium voor onze tijdrekening, in het neolithicum. Andere plaatsen ze op het einde van het tweede millennium voor onze tijdrekening. Op het einde van de bronstijd dus. Een culturele ontdekking midden in de Ardennen… 

Kerkje Waha met glasramen van Jean-Michel Folon

Op zo’n halfuurtje rijden van Saint-Hubert ligt het kerkje Saint-Etienne met opmerkelijke glasramen van Jean-Michel Folon.
Dit markante Romaanse kerkje uit 1050 is erkend als beschermd erfgoed. Een eeuwenoude lindeboom verwelkomt u bij de ingang. Binnen wordt iedereen stil van de warme ambiance die de glasramen van Folon genereren. Zes glasramen zijn gewijd aan Sint Stephanus (Saint-Etienne), patroonheilige van de parochie.
De tien andere glasramen stellen een blauwe hemel met vogels voor. Adembenemend!
5, Rue du Maquis, 6900 Waha