Paddestoelen & bosbessenjam

Speciaal voor L’Ancien Hôpital gaat Eddy Champignon paddestoelen plukken in het bos. Een uitstekend idee voor een heerlijke ochtendwandeling in de gezonde buitenlucht. Eddy zal nooit verklappen waar hij die gevonden heeft, maar hij kiest er wel altijd de lekkerste uit. Eddy maakt meteen indruk als hij binnenwandelt, met zijn bruine pet, grijze baard, dooraderde handen en met dat heerlijk accent van de echte Ardennen.

Paddestoelen plukken

In Vlaanderen mag je geen paddestoelen meer plukken. In Wallonië verschilt het van gemeente tot gemeente. In domaniale wouden (wouden van het Waalse Gewest), mag je alleen voor persoonlijk gebruik plukken. In gemeentelijke wouden wordt het plukken vaak voorbehouden aan de plaatselijke bevolking. Bovendien moet je het doorgangsverbod eerbiedigen en rekening houden met andere activiteiten zoals de jacht.

In de Ardennen vind je wel 500 verschillende soorten paddestoelen, beweert Eddy Champignon. Eekhoorntjesbrood, morieljes, cantharellen, oesterzwammen… Maar opgelet – je moet wel weten waar je mee bezig bent. Sommige paddestoelen zijn dodelijk, andere soorten zijn heerlijk op toast met een gesnipperde ui bijvoorbeeld. Af en toe zijn het microscopisch kleine exemplaren, die je alleen als garnituur kunt gebruiken.

Ook al is de bodem niet kalkhoudend, toch vind je met een deskundige begeleider heel wat smakelijke exemplaren tussen einde augustus en half oktober. Paddestoelen groeien graag in warme en vochtige omstandigheden, dus vooral op het einde van de zomer maak je veel kans.

Bosbessen

Als het paddestoelen-seizoen gedaan is, zijn er altijd nog bosbessen om te plukken. Daar kun je heerlijke jam van maken. Prima amusement zonder dat je hoeft te gaan winkelen. Zonder dat het iets kost, behalve dan wat moeite. En tussen het plukken door kun je met al je zintuigen genieten van het groen en de dieren in het bos…Een ideale ontspanning dus voor natuurliefhebbers en lekkerbekken!

Je kan het verhaal over Paddestoelen & Bosbessenjam hieronder ook beluisteren